Στη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα, μία από τις ευγενείς δομές που πρέπει να διαφυλάξουμε, είναι το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο.
Κάθε άνθρωπος διαθέτει δύο παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα (ένα δεξιά – ένα αριστερά).

Τα νεύρα αυτά γειτνιάζουν με την οπίσθια επιφάνεια του θυρεοειδούς αδένα.

Το αριστερό βρίσκεται πιο βαθιά, ενώ το δεξιό πιο επιφανειακά. Αυτός έιναι ο λόγος που οι περισσότερες κακώσεις γίνονται δεξιά.
Τα νεύρα αυτά νευρώνουν τις φωνητικές μας χορδές.Είναι υπεύθυνα για την κίνηση τους.

Εάν κοπεί ή τραυματισθεί έστω και το ένα απο αυτά, μπορεί να έχουμε αλλαγές στη χροιά της φωνής μας ή και διαταραχές στην αναπνευστική λειτουργία.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι τα νεύρα αυτά πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να μην τα ακουμπήσουμε καν κατα τη διάρκεια του χειρουργείου.

Το ζητούμενο αυτό απαντάται ανάλογα με την χειρουργική τεχνική του κάθε χειρουργού. Ο άπειρος χειρουργός έχει υψηλές πιθανότητες να τα ακουμπήσει…Ο εξειδικευμένος χειρουργός σχεδόν μηδενικές.

Τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε… γιατί το λέω αυτό;

Τα τελευταία χρόνια, η σύγχρονη τεχνολογία έχει αναπτύξει και εξελίσσει συνεχώς, ένα εργαλείο το οποίο βοηθά τον χειρουργό να επιβεβαιώνει ότι το παλινδρομο λαρυγγικό νεύρο λειτουργεί κατα την διάρκεια του χειρουργείου.

Το εργαλείο αυτό ονομάζεται Νευροδιεγέρτης. Η χρήση του νευροδιεγέρτη προϋποθέτει ότι ο χειρουργός βλέπει τη δομή που θεωρεί ότι είναι το νεύρο, την διεγείρει με έναν στυλεό και, εάν πρόκειται για το νεύρο, το εργαλείο θα καταγράψει και θα επιβεβαιώσει την ακέραια λειτουργία του.

Προσέξτε …! Ο χειρουργός πρέπει πρώτα να δεί το νεύρο και μετά να το επιβεβαιώσει με τον διεγέρτη.

Αυτό το επισημαίνω, γιατί, δυστυχώς, η αναφορά στη χρήση του νευροδιεγέρτη τα τελευταία χρόνια τείνει να αντικαταστήσει τον ίδιο τον εξειδικευμένο χειρουργό !

Με άλλα λόγια, ένας άπειρος χειρουργός που χρησιμοποιεί νευροδιεγέρτη, έχει τα ίδια αποτελέσματα με έναν εξειδικευμένο στη θυρεοειδεκτομή χειρουργό…?

Φυσικά και η διαφορά είναι τεράστια. Αυτό που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο είναι η άρτια χειρουργική τεχνική.Αυτή είναι που διασφαλίζει την ακεραιότητα του νεύρου.Να φτάσει ο χειρουργός κοντά στο νεύρο χωρίς να το έχει βλάψει ήδη.

Ο νευροδιεγέρτης απλά επιβεβαιώνει την ορθή χειρουργική προσέγγιση. Επιβεβαιώνει τον καλό χειρουργό. Δεν μετατρέπει έναν άπειρο χειρουργό σε εξειδικευμένο…!

Σταματήστε να ρωτάτε τον χειρουργό σας εάν χρησιμοποιεί νευροδιεγέρτη. Δεν θα σας χειρουργήσει ο νευροδιεγέρτης…!

Ο χειρουργός που ασχολείται αποκλειστικά και καθημερινά με την Θυρεοειδεκτομή, χρησιμοποιεί νευροδιεγέρτη χωρίς να το «διαφημίζει» και να το «περηφανεύεται»…!

Χρησιμοποιεί τον νευροδιεγέρτη γιατί, πολύ απλά, επιβεβαιώνει την χειρουργική του αρτιότητα και προσφέρει στους ασθενείς του ακόμα μια αντικειμενική επιβεβαίωση ότι η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώθηκε χωρίς επιπλοκές.